Současné dění na trhu realit z pohledu makléře

Aktuální situace na trhu nemovitostí je ve znamení stagnace většiny činností. Přesto jako realitní kancelář stále pracujeme, a dokonce se nám daří uzavírat již rozdělané obchody, ale také vybírat nové rezervační zálohy.

Je pravda, že nám někteří klienti oznámili, že nevědí, jak stávající situace ovlivní jejich podnikání či práci, a proto posunuli termín složení rezervace. Ale jsou i tací, kteří s ohledem na očekávané výkyvy a změny či nejistou situaci zvolili opačný postup a investují nyní volné finance právě do nemovitostí.
Pokles obchodů je však celkově znatelný. Vývoj cen nemovitostí neovlivní ani zdaleka pozastavení některých činností v době karantény, ale následný ekonomický vývoj v Evropě, a to zejména v Německu.
V současné době se změny již projevily na trhu pronájmů v Praze, který se velice rychle proměnil a nabídku obohatily menší byty v centru města. Nelze však očekávat větší dlouhodobý výkyv cen pronájmů v Praze, protože tyto byty jsou nabízeny zpravidla krátkodobě, na několik měsíců, nikoli dlouhodobě. Vzhledem k tomu, že poptávka znatelně převyšovala nabídku, bude se tento stav jen částečně korigovat. Zatím se chce většina majitelů či provozovatelů těchto jednotek po otevření hranic opět vrátit ke krátkodobému ubytování. Změnit by to mohla změna podmínek ze strany státu či Prahy. To ale zcela jistě bude trvat delší dobu a je otázkou, zda se k tomu v následujícím období nakonec přistoupí.
V každém případně pro většinu klientů hledajících kvalitní dlouhodobé bydlení nejsou tyto nabídky vhodné. Lze však očekávat změny na realitním trhu; k těm už dlouhodobě dochází, ale tato situace je výrazně urychlí. Je to zejména přesun nabídek do větších realitních kanceláří s celorepublikovou působností. Další významnou změnou jsou developeři, kteří stavějí nikoli pro následný prodej, ale zaměřují se dlouhodobou investici do pronájmů.
Z krátkodobého hlediska bude patrná stagnace trhu či jeho mírný pokles. Tuzemská situace je však specifická zejména tím, že kvůli velmi dlouhému povolovacímu procesu je nabídka nových možností bydlení velice malá, a to v případě prodeje i pronájmů. Navíc dnešní stav, kdy úřady téměř nefungují, stát řeší zcela jiné problémy, stavby jsou zpomalené v důsledku nedostatku pracovníků, banky jsou ještě opatrnější než kdy předtím, tento nedostatek dále prohloubí. Proto výhledově nelze očekávat snížení cen nemovitostí.
Investice do nemovitostí se z dlouhodobého hlediska vždy vyplatí. Přináší měsíční jistý příjem plus velmi zajímavé zhodnocení, což se zcela jistě nezmění.
Michal Macek, majitel společnosti EUROPE real estate agency SE

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *