YIT mění továrnu Meopta na moderní bydlení

Výjimečnou budovu bývalé továrny Meopta v pražských Košířích čeká další životní fáze. Společnost YIT ji začala přestavovat na projekt Parvi Cibulka se 149 originálními byty převážně loftového typu, které ctí industriální minulost stavby.

YIT se netají skutečností, že Parvi Cibulka považuje za klenot svého portfolia. „Nikdy jsme ani chvíli nepomýšleli na zbourání Meopty, ačkoli objekt není památkově chráněn. Toto místo uprostřed vilové zástavby má obrovský potenciál, a proto jsme od počátku plánovali, že budovu zrevitalizujeme a dáme jí nové využití. Nadále tak zůstane dominantou celé lokality,” říká ředitel společnosti YIT Stavo Vladimír Dvořák. Autorem architektonického řešení je renomovaný architekt Jakub Cigler, který k revitalizaci uvádí: „Společně s YIT jsme došli ke shodě, že právě v zachování tradiční stavby se skrývá síla a potenciál celé konverze. Parvi Cibulka tvoří v podstatě sedm bytových domů v řadě. Díky centrálnímu vstupu se službami v pasáži však přitom působí jako rezidenční palác. V samotném projektu vycházíme také částečně z finské a ze severské architektury, což bude nejvíce vidět v interiérech, kde sladíme přírodní materiály s industriálními prvky.“

Stylové bydlení v mnoha variantách

Parvi Cibulka zahrne 149 moderních, nízkoenergetických a komfortních bytů v několika různých typech a dispozicích. Všechny se budou pyšnit krásnými výhledy na Prahu nebo do klidného vnitrobloku s parkem.

Celkem 88 jednotek Gallery nabídne stylové lofty s vestavěnou galerií. Originalitou vyniká 28 bytů Kreativ, které se v čase mohou měnit spolu s obyvateli. Hodí se třeba pro rodinu s dětmi, protože v průběhu let může do prostoru doplnit další galerie podle svých potřeb. Devět mezonetů Duplex pak charakterizují dvě patra. Pokud někdo touží po vzdušných, jednopodlažních bytech, potěší ho devět jednotek Industrial s výškou stropů až 3,5 m. Rozhled nabídne 15 jednopodlažních bytů Panorama v horních patrech, mezi něž patří i čtyři zcela výjimečné penthousy s prosklenými stěnami, které umožňují dokonalý výhled na celou metropoli. Pro zájemce už YIT vybudovala v prostorách továrny vzorový byt.

Vlastní park i fitness

YITmaximálně využije původní industriální prvky a historické prostory – zachová tak mj. kryt civilní obrany, v němž vzniknou sklepní kóje. Obyvatelům však budou sloužit i nové kočárkárny, místnosti pro mytí kol a psů či sdílená dílna. Bývalá továrna nabídne také prostor např. pro malé fitcentrum a kavárnu.

Budova Meopty stojí v těsné blízkosti dalšího projektu YIT Aalto Cibulka. Mezi oběma domy vznikl rozlehlý zelený vnitroblok, který developer pojal jako soukromý park s vodním prvkem určený jen pro rezidenty. Ti si mohou užívat nejen bezpečné řádění svých dětí na hřišti, ale také klidné posezení. Přímo v sousedství se navíc nachází přírodní lesopark Cibulka, vhodný k procházkám i sportovním aktivitám.

Více na www.yit.cz

pr

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *