Nový parkovací dům v Hradci Králové

Parkovací dům Jana Gayera se nachází v historickém centru města Hradec Králové. Při realizaci byl proto kladen velký důraz na souznění s okolní zástavbou, což objekt splnil beze zbytku.

 

Jde o architektonicky atraktivní novostavbu, která vznikla v lokalitě bývalých kasáren. V blízkosti budovy sídlí lékařská fakulta, magistrát a nacházejí se tu dvě odpočinkové zóny se zelení. Autorem architektonického řešení je ateliér architekti chmelík & partneři, investorem ISP Hradec Králové. Parkovací dům Jana Gayera přivítal první řidiče v červnu 2019.

 

Pro rezidenty i návštěvníky

 

Cílem projektu bylo odlehčit dopravní situaci v centru města a poskytnout řidičům dostatek parkovacích míst v jeho blízkosti. Poloha parkovacího domu na jedné z příjezdových tras do středu města je tudíž velmi strategická. Vjezd pro řidiče je přímo z kruhového objezdu, vchody pro pěší jsou situovány z centra města a pěší zóny.

Parkovací dům disponuje 284 místy ve čtyřech podlažích, část z nich je určena pro rezidenty a dlouhodobé předplatitele, část je vyhrazena krátkodobému parkování. V objektu jsou k dispozici vyhrazená místa pro vozidla s pohonem na plynná paliva, dobíjecí stanice pro elektromobily a sociální zařízení.

Moderní technologie

Parkovací dům je vybaven parkovacím systémem GP4P Variantod firmy GREEN Center, který zabezpečuje nejen vjezd, výjezd a platby, ale také zabezpečení dalších částí budovy, dobíjení elektromobilů či SW správu dlouhodobých uživatelů. Všechna instalovaná zařízení jsou vybavena interkomem pro dorozumívání se vzdáleným operátorem.

Vjezd a výjezd z objektu je osazen terminály GP4T, závorami GP5B a systémem GPP LPR pro čtení registračních značekvozidel. Terminály jsou kromě modulů pro tisk a čtení papírových parkovacích lístků vybaveny také snímači bezdotykových karet pro dlouhodobé parkování. Na vjezdu i výjezdu jsou umístěny kamery pro snímání registračních značek. To umožňuje řidičům hladký a rychlý vjezd i výjezd bez přikládání parkovací karty či lístku.

Platby jsou uskutečňovány ve dvou platebních stanicích GP4M pro platbu mincemi, bankovkami a platebními kartami. Zákazník je instruován krok za krokem videonávodem na dotykovém displeji. Parkovací systém má nastavenu širokou škálu tarifů podle denní doby a celkového času strávenému na parkovišti.

Dále je parkovací dům vybaven dvěma dobíjecími stanicemi pro elektromobily GP4CS, každá z nich disponuje dvěma zásuvkami pro souběžné nabíjení dvou vozidel. Dobíjení je rovněž opatřeno čtečkou parkovacích karet a lístků a poplatek je následně účtován k uhrazení na platební stanici.

Přístupy pro pěší a sociální zařízení jsou zabezpečeny vstupními jednotkami GP4A. Pro vstup je nutné přiložit parkovací kartu či lístek, což snižuje riziko vstupu nepovolaných osob, vandalů apod.

 

Funkce lze rozšířit

Pro správu celého parkovacího systému slouží software GPSW vybavený kromě základního modulu také dalšími aplikacemi podle nároků projektu. V parkovacím domě Jana Gayera jsou proto využity moduly pro správu registračních značek, dlouhodobých karet pro rezidenty a předplatitele i slevové kupony pro jednorázové uživatele. Správa parkoviště je prováděna z nadřízeného systému (v tomto případě jde o systém soukromého provozovatele městských parkovišť Hradce Králové). Bezpečné propojení a datové toky jsou umožněny prostřednictvím protokolu Internal Interface. Do budoucna jsou navržena další rozšíření funkcí parkovacího systému pro zjednodušení práce správy parkoviště i zvýšení komfortu řidičů.

 

PR

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *